SÓLLER

Sóller, el topònim del qual els estudiosos consideren d'origen preromà, és un municipi situat al nord-oest de Mallorca que es troba en una profunda vall transversal de la Serra de Tramuntana, situada davant la mar. La seva superfície és de 42'8 Km2 i confronta amb els municipis de Deià, Fornalutx, Escorca i Bunyola. Aquest municipi a part del nucli poblacional de Sóller, presenta altres nuclis habitats com el Port, l'Horta i Biniaraix.
La població, segons el padró municipal, referència 1.1.2002, és de 12.118 habitants.El paisatge típic de la vall es caracteritza per la disposició en altura de boscs, olivars i horts harmònicament integrats.

El clima predominant de la vall és el mediterrani amb la particularitat afegida d'abundància de precipitacions característica de la Serra de Tramuntana. Precisament aquest clima, el paisatge i la seva fisonomia urbana han fet de Sóller un lloc fascinant que captiva milers de visitants cada any.

A la vall de Sóller, aïllada físicament per les muntanyes, s'hi pot accedir des de Palma per diferents vies, una d'elles travessant el port de muntanya conegut com "Coll de Sóller", una altra, mitjançant un recorregut inoblidable, a través de bellíssims paratges des del famós Tren de Sóller i la més recent travessant la Serra a través del Túnel de Sóller, inaugurat el 1996.

Les activitats professionals predominants actualment entre els sollerics es relacionen amb el sector secundari i de serveis, destacant sobretot aquest darrer gràcies a la importància del sector turístic. Per la seva banda l'agricultura i la pesca ocupen un percentatge molt reduït i destaca la quasi total desaparició del sector industrial tradicional, amb el tancament de la totalitat de fàbriques tèxtils entre 1950 i 1990.

L'època més floreixent de l'economia sollerica va ser el segle XIX, aquesta es suportava en una agricultura exportadora especialitzada en cítrics i, en menor mesura, en l'oli arran del qual es va establir un corrent migratori important cap al Migdia francès. Aquesta estructura es va completar amb una activitat comercial molt notable centrada en el port. La decadència de l'exportació tarongera al final del segle XIX va desembocar en una industrialització basada en empreses cotoneres que tingueren una activitat especialment florent davant les cojuntures del comerç Antillà, la Primera Guerra Mundial i la Guerra Civil espanyola. Conseqüència d'aquesta economia, i gràcies a l'intercanvi comercial i cultural, són els grans casals d'estil modernista de belles façanes, on destaca la varietat dels materials utilitzats i la gran imaginació compositiva. Aquest casals caracteritzen la fisonomia urbana sollerica, diferenciant-la de la resta de pobles de Mallorca.


Informació extreta de:
AAVV: Guia dels pobles de Mallorca: Sóller.- Mallorca : Ed. Hora Nova, 1990.
P. Pérez: Sóller a peu: itineraris urbans.- Sóller : Ed. Veu de Sóller, 1995.